неділю, 28 травня 2017 р.

Травень захоплював школярів історією

Травень традиційно насичений важливими історичними подіями, про що не забували учні Мануйлівського НВК.  Звичайно, школярі завершували вивчення шкільного курсу історії, отримували оцінки за усні та письмові тематичні роботи, узагальнювали вивчене за рік.
Разом з усіма українцями учні НВК відзначили 8 -го та 9-го травня День пам'яті та примирення та День перемоги над нацизмом у ІІ Світовій війні. В НВК гуртківцями було розгорнуто виставку матеріалів про ІІ Світову війну, про внесок українців в Перемогу над нацизмом. 8-го травня відбулася естафета пам'яті, під час якої кожен клас підготував та презентував важливі відомості про війну - участь в ній українців, окупацію, нацистський терор, спогади жителів наших сіл про ті страшні роки. Згадували також про наших односельчан - учасників війни, ветеранів, вшанували пам'ять мільйонів полеглих хвилиною мовчання.
Учні 4-го класу ( кер. Царенко І.В.) провели акцію "Маки пам'яті" - виготовили 26 маків з підписами до них на згадку про 26 радянських воїнів, які віддали життя за оборону та визволення Мануйлівки та Лутківки від нацистських окупантів в роки війни. 9 травня мануйлівські школярі разом з іншими жителями села прийшли до братської могили на урочистий мітинг до Дня перемоги, поклали квіти, маки на могилу воїнів.
Вже традиційно в НВК пройшли заходи до Дня Європи, особливий цьогоріч ще й тим, що Рада Європи підтримала надання безвізу Україні. На урочистій лінійці з цього приводу прозвучав Гімн Євросоюзу, було внесено Прапор Євросоюзу, учні розповідали про історію та сьогодення об'єднаної Європи.
Варто відмітити, що в травні команда з 6- ти мануйлівських старшокласників "Мануйлівські козачата" (ройовий Сосновський А.) взяла участь в районному етапі військово - спортивної дитячої гри "Сокіл"( Джура) та показала гідний 3-й результат. Одне зі змагань - "Відун"-  мало історичне спрямування, і під час його виконання наші учні показали відмінне знання історії козацтва та України.
Запам'ятався мануйлівським школярам традиційний день вишиванки, під час якого десятки учнів одягли цей чудовий яскравий український національний одяг. Відбувся парад вишиванок, акція "Вінок єднання".
18 травня учні НВК провели акцію у пам'ять про трагічні події  травня 1944 - го року, коли сталінський режим здійснив ще один злочин - масову примусову депортацію кримських татар до Середньої Азії. Разом з Україною хвилиною мовчання діти вшанували пам'ять тисяч невинних жертв цієї протиправної й антигуманної акції радянської влади.
17-го травня розпочалася 6-а учнівська районна краєзнавча конференція. До неї учні НВК Сосновський А. та Огреба О. підготували результати свого дослідницького проекту на тему : "Голод 1946-47 років у спогадах жителів с. Мануйлівка" (зібраних методами "живої історії"). Старшокласники, які є учасниками гуртка "Кіровоградщина. Історія рідного краю" ( кер. Постолюк П.І.), самостійно проводили інтерв'ю зі свідками голоду, робили його аудіо-запис, транскрипцію, аналізували отримані результати. З роботою гуртківців можна познайомитись на блозі конференції ( https://konf2015.blogspot.com )
 На святі останнього дзвінка нагороди отримали учні НВК , які брали участь у багатьох конкурсах, в тому числі історичного спрямування. Це,наприклад, 12 учасників міжнародного конкурсу юних істориків "Лелека", серед них - учениця 10 класу Мала Юлія, яка здобула "срібний сертифікат", тобто показала гарні результати в тесті. Особливо хотілося б відмітити десятикласницю Малу Ю,, адже вона в цьому навчальному році  презентувала свою учнівську  краєзнавчу науково - дослідну  роботу "З історії православного храму с. Лутківка Маловисківського району" на районному конкурсі - захисті робіт МАН ( ІІ місце в секції історичне краєзнавство) та на обласному конкурсі - захисті ( ІІ місце в секції історичне краєзнавство).
Попереду навчальна практика , а це - чудова можливість здійснити краєзнавчі екскурсії, походи, поглибити знання з історії через вікторини, конкурси, змагання тощо.

Постолюк П.І., вчитель історії







Немає коментарів:

Дописати коментар